5 redenen waarom een open kantoor géén goed idee is

De laatste tijd worden open kantoren alsmaar populairder bij veel bedrijven. Een open kantoor kan een aantal voordelen hebben zoals het verbeteren van de communicatie, samenhorigheidsgevoel en efficiënt gebruik maken van de ruimte. Werkgevers zien een open kantoor ook als een manier om kosten te besparen en om leuker over te komen bij nieuwe werknemers. Daarentegen zijn er veel nadelen aan een open kantoor en blijken veel voordelen onjuist te zijn. In deze blog worden 5 redenen besproken waarom een open kantoor géén goed idee is. Benieuwd? Lees dan verder. 

1. De relatie met werknemers kan worden verslechterd 

Een open kantoor geeft de gelegenheid om werknemers meer in de gaten te houden en dat vinden werknemers niet fijn. Zonder muren is het een stuk eenvoudiger om te zien wie zijn dag doorbrengt met zijn mobiele telefoon of het surfen op sociale media.  

De veronderstelling dat een open kantoor zou zorgen voor een hoge productiviteit, is niet in alle gevallen waar. Een open kantoor zorgt ervoor dat er minder privacy is en zou kunnen leiden tot meer afleiding, bijvoorbeeld in de vorm van lawaai. In een artikel bleek zelfs dat open kantoorruimtes tot minder prestaties leiden (Burkus, 2016). Het feit dat werknemers het gevoel hebben dat ze worden gemicromanaged en onder een microscoop werken, leidt ook tot wrijving van de werknemer/werkgever-relatie.  

2. Ziektes kunnen zich sneller verspreiden 

Een open kantoor kan ervoor zorgen dat ziektes sneller verspreid worden. Een open kantoor maakt het gemakkelijker om een virus snel te laten verspreiden, dan wanneer er muren tussen zitten.  

3. Samenwerking kan je niet forceren 

De voorstanders van een open kantoor wijzen erop dat het samenwerken bevorderd kan worden. Daarentegen blijkt dat dit niet altijd het geval is. Een open kantoor zorgen voor spanningen tussen collega’s. Zonder muren ben je gedwongen om te zitten en ieders vervelende gewoontes te verdragen die meestal veilig achter gesloten deuren verborgen zijn. Ook dragen veel mensen een koptelefoon wanneer ze werken in een open kantoor, omdat dit een manier is om het geluid van anderen te blokkeren. Hierdoor zijn mensen minder aanspreekbaar en ook sneller afgeleid door de muziek.  

4. Een open kantoor is luidruchtig 

Vaak is dit wel het grootste nadeel van een open kantoor. Vaak leidt lawaai tot afleiding en hierdoor gaat de productiviteit naar beneden. Ook vinden veel mensen het vervelend wanneer tientallen mensen op hun toetsenboord aan het tikken zijn. Daarnaast kunnen de vele telefoongesprekken ook erg storend zijn.  

5. Een open kantoor kan erg stinken 

Doordat iedereen in dezelfde ruimte zit, heeft iedereen te maken met alle geuren van een ander. Of het nu de dame is die te veel parfum draagt, de man die graag vis op zijn brood doet of de collega die zijn eigen geur lijkt te genereren. Hoewel dit niet het meeste erge nadeel is, kan het soms wel vervelend zijn wanneer de werkruimte niet helemaal fris ruikt.  

Scheidingswanden bij Kantoormeubel4sale 

Voor bedrijven die nu een open kantoor hebben bestaat een mooie tussenoplossing. Scheidingswanden verhelpen vele nadelen van een open kantoor, en houden veel geluid tegen. Wij van Kantoormeubel4sale hebben scheidingswanden die ervoor zorgen dat je minder overlast hebt van rumoer en ook minder snel afgeleid wordt. Door deze wanden kun je comfortabel werken en ervaar je meer privacy. Benieuwd? Bekijk onze scheidingswanden op onze website! 

    Advies nodig?

    Wil je meer weten over onze diensten, producten of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

     

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *